Põhisisu algus

Elisa: jätkusuutlikke ideid viljelevad startupid võistlevad Ajujahi TOPis

28.06.2023

Ajujahi kiirendiprogramm on täie hooga käima läinud. Sel aastal on Ajujahis 20 parima tiimi seas koguni 3 meeskonda (BaunLow imPack ja Pakoo), kes tegelevad pakendiprobleemiga, et vähendada CO2 heitkoguseid, säästa ressursse ning luua ringmajanduspõhiseid ärimudeleid. 

„Elisa on Ajujahi pikaajaline partner, sel aastal otsustasime jälgida kõiki Ajujahi meeskondasid just jätkusuutlikkuse rakursi alt ning nende tegevust sel viisil ka lahti mõtestada. Seega on eriti hea meel näha, kuidas kolm Ajujahi meeskonda, kes kõik tegelevad ringluspakenditega, on valinud endale tegutsemiseks suure keskkonnamõjuga valdkonna, mille arengule oma toodetega tugevalt kaasa aitavad,“ rääkis Elisa erakliendiüksuse juht Mailiis Poolmann.

Jätkusuutlikud ringluspakendid on muutunud üha olulisemaks teguriks e-kaubanduse äris. Pakendid, mis on valmistatud taaskasutatud materjalidest ja mida saab korduvalt kasutada, omavad mitmeid positiivseid mõjusid nii ettevõtetele kui ka ühiskonnale laiemalt. Maailma üks juhtivaid ringmajanduse organisatsioone Ellen MacArthur Foundation on teavitanud, et ringluspakendite kasutamine võib vähendada CO2 heitkoguseid ligikaudu 60% võrreldes ühekordselt kasutatavate pakenditega. 

E-kaubandus on üha enam levinud ja kasvav tööstusharu, seega on oluline võtta arvesse selle mõju keskkonnale ja ühiskonnale. „Traditsiooniline e-kaubandus kasutab täna veel suures koguses ühekordselt kasutatavaid pakendeid, mis suurendab oluliselt prügi hulka ja kahjustab keskkonda. Ringluspakendid, mis on loodud taaskasutatud materjalidest, toetavad omakorda ringmajanduse põhimõtteid. Nende kasutusse võtmine vähendab jäätmete teket ja seeläbi ka ökoloogilist jalajälge,“ kommenteeris Elisa jätkusuutlikkuse valdkonna juht Aigi Kukk.

Ringluspakendid muudavad inimeste harjumusi

Ringluspakendite tootmisel ja kasutamisel on oluline roll ka tarbijate harjumuste kujundamisel. Korduvkasutatavad pakendid aitavad tõsta tarbijate teadlikkust pakendijäätmete probleemist ning soodustavad tegema keskkonnasõbralikke valikuid. Ringluspakendite kasutuselevõtt soodustab tarbijate harjumustes muutust, kuna korduvkasutatavad pakendid tuleb tagastada ehk tekib rendipõhine pakendite süsteem, kus tarbijad tagastavad pakendid pärast toodete kättesaamist. 

„Ka Elisas oleme astumas otsustavaid samme keskkonnasõbralikuma pakendamise poole, alates märtsist saadame välja keskmiselt 10 000 A4 lehte vähem paberit kui varasemalt, pakendamisel ei lisa enam füüsilisi arvepabereid. See tähendab, et iga kuu jääb meie tarneprotsessi optimeerimisena metsas 1 puu rohkem alles. Tegutseme aktiivselt selle nimel, et välja vahetada kõikidel enda poolt pakendatavatel toodetel plasti baasil pakendimaterjalid keskkonnasõbralike materjalide vastu ning koostöös Ajujahi ringluspakendi meeskondadega soovime tulevikus piloteerida tagastuspõhiseid pakendite lahendusi,“ lisas Kukk.

Tänane käitumisharjumus vajab pakendi valdkonnas tugevat tõuget. Low imPack, Pakoo ja Baun on seega kõik pakendiinnovatsiooni eestvedajad, kes sunnivad ülejäänud pakenditööstust muutusele. Tarbijad on teadlikud ning nende ootuste täitmiseks tuleb pakkuda jätkusuutlikke lahendusi läbi uute pakendimaterjalide, disainilahenduste ja taaskasutamisprotsesside. See viib loodetavasti tulevikus pakenditööstuse uutele ärimudelitele, kus pakendit ei müüda enam ühekordselt, vaid pakutakse hoopis teenusena. 

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!