Põhisisu algus

Küberrünnakute arv on tõusutrendis – vaata, millised ohud sellel suvel sind internetis varitsevad!

07.08.2023

Elisa küberkaitseteenused Elisa Netivalvur ja Bitdefender Viirusetõrje kaitsesid juunis oma kliente üle 600 tuhande küberrünnaku eest, mis on 120 tuhat rohkem võrreldes maiga. Need tulid peaaegu 1200 erinevalt kahjulikult domeenilt. Õnneks olid kõik Netivalvuri tellijad kaitstud, aga murelikuks teeb küberrünnakute arvu hüppeline kasv. Samal ajal on üha enam ja enam on riski all need, kes Elisa Netivalvuri ja Bitdefenderi teenust ei kasuta. Et oleksite kübermaailmas toimuvaga paremini kursis jagame teiega ka viit levinumat selle suve petuskeemi, mis on ühest küljest leidlikud, kuid samas ka hirmutavalt nutikad.

Sinu unistuste töökoht on vaid mõne kliki kaugusel

Küberkurjategijate uusim petuskeem püüab ära kasutada kuulsa ettevõtja Elon Muski nime ja Tesla mainet, lubades ohvritele uskumatult atraktiivseid töövõimalusi. Peamine eesmärk on saada ohvritelt isiklikke andmeid, nagu täisnimi, aadress ja telefoninumber. Reaalsuses saab vast igaüks aru, et vaevalt Elon Musk nii endale personali värbab. Uudishimu saab aga tihti võitu, kasvõi selleks, et näha, mis on näiteks nõudmised kandideerijale. Sellisele kuulutusele klikkimine võib tuua kaasa halbu tagajärgi ka juba siis, kui inimene enda andmeid sinna ei sisesta ja lihtsalt uudishimulik on.

Töökuulutus

Mal/HTMLGen-A

Selle koodi meenutava nime taga on pahavara, mis on loodud blokeerima kasutaja juurdepääsu turvalistele veebilehtedele. Sellest võib mõelda kui Google Mapsi kasutamisest välismaa reisil, kuid selle asemel, et otse ja turvaliselt sihtkohta juhatada, viib kaardirakendus teid hoopis valele teele ja ohtlikesse piirkondadesse, kus on suur tõenäosus langeda röövimise ohvriks. See pahavara segab teie seadet eristamast turvalisi ja ebaturvalisi saite, mis lõppkokkuvõttes viibki kasutajad interneti osadesse, kus on kerge rünnaku ohvriks langeda.

Võltsitud tervisetooted, mis lubavad suurepäraseid tulemusi

Netivalvur ja Bitdefender on registreerinud palju näiliselt ametlikke veebisaite, mis pakuvad erinevaid tervisetooteid. Üks levinumaid petuskeeme juunis oli reklaam kreemile, mis peatab juuste väljalangemise. Tervisetoodete reklaame on viimasel ajal internetis üsna arvukalt ning tihti pärineb reklaami visuaal mõnelt brändilt, mis on täiesti legaalne ja ehk isegi tuntud. Küberkurjategijad võtavad selle visuaali ja liidavad selle enda pahavaraga ning sellele reklaamile on tavapärasel kasutuajal üsna suur tõenäosus klikkida, sest on võimalik, et tulevane ohver on seda toodet varem kasutanud.

Tervisetoode

JS.Redirector

Kas oled kunagi mõnele veebilehele minnes kohanud teadet “Teid suunatakse ümber” ning seejärel avastanud end lehelt, kus suurelt seisab kirjas, et olete võitnud suure summa raha ja selle kättesaamiseks tuleb sisestada enda andmed? JS.Redirector just seda teebki, süstides kahtlase JavaScripti koodiriba veebisaidi koodi. Seejärel hakkab see koodiriba veebilehele saabuvaid kasutajaid teistele veebisaitidele suunama, mis üldiselt on kahtlased ja ohtlikud, loodud kasutaja andmete õngitsemiseks.

Omnatour

Omnatour on pahatahtlik veebisait, mis suunab kasutaja brauserit pidevalt teistele ohtlikele lehtedele. Kui kasutajate brauserid suunatakse pidevalt Omnatuor.com saidile, on neil tõenäoliselt brauserile lisatud laiendus või installitud pahatahtlik programm. Selliseid saite on erinevaid, kuid viimasel ajal on populaarseks muutunud säärased, mis reklaamivad end värvilises fantaasiamaailmas aset leidva mänguna, kus saab kehastuda võluriks või sõdalaseks. See muidugi on eriti ohtlik lastele ja noortele, kes põnevat elamust taga ajades võivad ettevaatuse sootuks unustada.

Aastal 2023 peame mõistma, et kaitse küberrünnakute eest on pidev protsess, kus meil tuleb olla valvsad iga kord, kui internetiavarustes liigume. Elisa küberturvalisuse teenused Elisa Netivalvur ja Bitdefender viirusetõrje on nüüd esimesed kaks kuud tasuta, seega saad enda ja oma lähedaste seadmed kaitse alla võtta juba täna.

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!