Põhisisu algus

Kas sinu Facebooki konto läheb tõesti 12 tunni pärast lukku? Nipid, kuidas ära tunda õngitsuskirja.

24.10.2023

Hiljuti on paljude Facebooki kasutajate postkasti maandunud kiri, mis kannab järgmist pealkirja: "Violations Detected On Your Page". Tegemist on küllaltki kavala pettusega, mis on loodud tekitama paanikat ja sellest tingitud kiiret ja läbimõtlemata reageerimist. On täiesti arusaadav, et keegi ei taha ju oma Facebooki kasutajat või hallatavat lehte kaotada. Paljud inimesed ilmselt tunnevad ka muret, et millise regulatsiooni või eeskirja vastu eksiti. Kuidas sellise sõnumi puhul säilitada rahu ja tunda ära, kas tegemist võiks tõesti olla netikeskkonna reeglite rikkumisega, või hoopis kelmide poolt loodud osava manipulatsiooniga?

Meta support

Pettuse ülesehitus ja loogika

"Violations Detected On Your Page" pettus algab tavaliselt Facebooki kasutajate postkastis ilmuvast sõnumist, mis väidab, et sinu Facebooki konto või lehe alt on tehtud rikkumiste ning keegi on sellest ka märku andnud. Nagu helistaks politseisse, kui märkad kahtlase sõidustiiliga sõidukit. Sõnum näib tulevat otse Facebookilt/META-lt ja hoiatab, et sinu konto deaktiveeritakse jäädavalt, kui sa kohe oma identiteeti ei kinnita.

Sõnumis loetletakse üles, millised tegevused võivad lehe sulgemise kaasa tuua ning identiteedi kinnitamiseks ja probleemi lahendamiseks on allpool link, mis juhatavat sind Facebooki "Konto Kinnitamise" lehele. Kuid tegelikult suunab see sind petlikule veebilehele, mis on loodud sisselogimisandmete varastamiseks. Ähvardused sinu konto deaktiveerimisest panevad inimesed sageli kiirustama ja petlikule lingile klõpsama.

Kui jõuad petturite poolt loodud lehele, palutakse sul sisestada oma Facebooki sisselogimisandmed, mis loomulikult sellel momendil varastatakse. Seejärel saavad petturid täieliku juurdepääsu sinu kontole ja võivad postitada sisu või reklaame, kasutades sinu identiteeti ja kontakte.Tasub muidugi teada, et kui on kahtlus, et sinu sotsiaalmeedia konto on kellegi poolt üle võetud ja seda kasutatakse ebaeetilistel eesmärkidel, siis konto tagasisaamiseks tuleb tõesti oma identiteet tõesti kinnitada. Seega on pettuse loojad selle tavapärase detaili osavalt oma skeemi sisse kirjutanud.

Kuidas säilitada rahu ja pettust ära tunda?

Siin on mõned olulised märgid, mida tasub jälgida nii "Violations Detected On Your Page" pettuse, aga teiste kahtlaste kirjade puhul;

  • Üldised tervitused: Facebook pöördub sinu poole tavaliselt nime või kasutajanime järgi. Petturid kasutavad aga sageli üldisi tervitusi, nagu "Kallis kasutaja”.
  • Kahtlased lingid: Uuri hoolikalt sõnumis sisalduvat linki. Petturid kasutavad sageli domeeninimesid, mis ei ole seotud Facebookiga, kuid mingi osa aadressist sisaldab sõna “META” või “Facebook”, et anda sellele ametlikum välimus.
  • Vigane grammatika: Petturite sõnumid sisaldavad sageli vigu, nagu õigekirja- või grammatikavead. Facebooki ametlikud teated on tavaliselt korrektsed ja professionaalselt kirjutatud.
  • Tühjast tulnud ähvardused: Facebook ei sulge tavaliselt kontot kohe ilma põhjuseta. Petturite ähvardused konto kohe deaktiveerimisest ilma selge põhjuseta on selge hoiatusmärk. Facebook juhiks tähelepanu probleemsele postitusele või pildile, mida kasutaja alt loodi või jagati.
  • Nõuded tundliku info kohta: Facebook ei küsi kunagi sinu parooli ega muud tundlikku teavet sõnumisse pandud lingi kaudu. Kui sulle palutakse sellist teavet sisestada, tuleb olla ettevaatlik.

Kui siiski vajutasid kogemata lingile…

Nagu eelnevalt mainisime, siis sellise pettuse põhirõhk on paanika külvamisel. Seega isegi kui sa kahtlasele lingile vajutasid ja kahtlustad nüüd, et sinu seade või konto võib olla ohus, säilita rahu tee järgmisena need sammud:

  • Muuda oma paroolid: Esimene ja kõige olulisem samm on muuta oma paroolid kõikjal, kus kasutasid sama parooli kui kahtlases veebisaidil. Eriti oluline on muuta oma Facebooki parool.
  • Aktiveeri kaheastmeline autentimine: Kui sul ei ole seda veel tehtud, aktiveeri Facebookis kaheastmeline autentimine. See lisab täiendava turvakihi, mis aitab kaitsta sinu kontot ka siis, kui keegi teine teab sinu parooli.
  • Kontrolli oma seadmeid: Vaata üle kõik seadmed, mille abil oled sisse loginud Facebooki ja logi välja kõikidest kahtlastest või tundmatutest seadmetest.
  • Hoiata sõpru ja oma lehe jälgijaid: Kui kahtlustad, et keegi on saanud juurdepääsu sinu kontole, hoiata oma lähedasi, et nad ei klõpsaks sinu kontolt saadetud kahtlastel linkidel ega jagaks sinuga isiklikke andmeid.
  • Raporteeri pettusest Facebookile: Anna teada Facebookile, et oled saanud petukirja või klõpsanud kahtlasel lingil. Facebook saab siis astuda samme, et kaitsta teisi kasutajaid sama petuskeemi eest.

Üldiselt on hea praktika enda kontode paroole regulaarselt vahetada ja hoida silma peal, kust sinu kontodele parasjagu sisse on logitud. Kui juhtud "Violations Detected On Your Page" tüüpi kirja nägema, siis tasub alati eelpool mainitud sammud läbi teha, et välistada enda konto kaaperdamine ja tunda end turvalisemalt.

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!