Põhisisu algus

Elisa tõi möödunud aastal 5G võrgu enamike Eesti elanikeni ja hoidis stabiilsust majandusnäitajates

26.01.2024

IT-, meelelahutus- ja telekomiettevõte Elisa 2023. aasta viimast kvartalit ja kogu aastat tervikuna mõjutasid Eesti majanduse jätkuv langus, mis on juba seitsmendat kvartalit kahanemas, jätkuv inflatsiooniliste kulude kasv ning kõrged energiahinnad. Ebakindlust võimendasid ka geopoliitilised pinged, kuid hoolimata sellest jätkas Elisa väärtuse loomist kõikidele olulistele sidusrühmadele – kliendid, ühiskond ja töötajad. Eelmise aasta tähtsaimateks märksõnadeks olid võrgu hoogne laiendamine, voogedastuskanalisse uue sisu toomine, IT- ja küberturbe lahendustesse panustamine. 

“Kuigi majanduskeskkond on võrreldes eelnevate aastatega ebastabiilsem ning turul on jätkuvalt valitsevaks meeleoluks ebakindlus, suutis Elisa möödunud aastal häid tulemusi näidata oma peamistes fookusvaldkondades,” ütles Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu. “Meie suurimad panustused keskendusid mullu 5G võrgu laiendamisse, kaheksa uue originaalsarja- ja saate ekraanile toomisse, küberkaitsesegmendi laiendamisse ning aktiivsesse töösse jätkusuutlikkuseesmärkide saavutamisel.“ 

Üle Eesti pea pooltuhat 5G tugijaama

Mobiilsidesegmendis oli Elisa jaoks möödunud aastal peamiseks suunaks 5G võrgu laiendamine, mis kattis aasta lõpuks enam kui 75% Eesti elanikkonnast. Eelmise aasta jooksul rajati kokku 242 uut 5G-tugijaama, viies sellega 5G-tugijaamade koguhulga ligi pooletuhandeni. Võrguarendustööde puhul peeti silmas klientide reaalseid kasutusvajadusi, mistõttu rajati enim tugijaamu just tiheasustusega piirkondadesse, sealhulgas Tallinnasse ja Harjumaale, Pärnusse ning Tartumaale. “Kogu kasvu taustal suutsime hoida fookuses ka jätkusuutlikkuseesmärke, näiteks varustades möödunud aastal 100 tugijaama tulevikukindlate akudega ja paigaldades 13 tugijaama juurde päikesepaneelid,” tõi Hiiepuu välja.

“5G massidesse jõudmise kõrval pole vähemolulisemaks muutunud ka välkkiire fiiberoptilise võrgu arendamine. Kui neljandas kvartalis viisime valguskaabli enam kui 4100, siis kogu aasta jooksul lausa 22 000 uue majapidamiseni. Ühtekokku on kiire kaabelinternetivõrguga tänaseks ühendatud 365 000 kodu,” sõnas Hiiepuu. 

15 eestikeelset originaalsarja

Ettevõtte äritegevuse lahutamatuks osaks on ka meelelahutusteenused, kus Elisa oli teist aastat järjest Eesti suurimaks eestikeelsete lavastuslike originaalsarjade tootjaks. “Elisa Huub on kasvanud üheks kõige armastatumaks ja enimkasutatavaks voogedastusplatvormiks ja on hea meel näha, et meie kvaliteetne eestikeelne originaalsisu suudab iga aastaga ekraanide ette meelitada järjest enam vaatajaid,” märkis Hiiepuu. „Eristuv oli eelmine aasta ka sellepoolest, et tootsime ühist sisu koos kõigi kolme Eesti telekanaliga. Nii tegime näiteks koos Kanal2-ga saate „Sellest saab meie suvi“ ja koos TV3-ga kolmanda hooaja sarjale “ALO.“ 

Eelmise aasta jooksul tõi ettevõte välja kaheksa uut originaalsarja- ja saadet. Kõige suuremateks hittideks osutusid mullu Eesti tuntuimate jutuuberite reisisaade “Zevakin & Valting vs. Ameerika” ning nelja isa seiklusi kirjeldava sarja “Papsid” esimene ja teine hooaeg. Kokku on Elisa tänaseks avalikkuse ette toonud 15 originaalsaadet- ja sarja.

Netivalvuri küberkaitse nüüd ka ärikliendil 

IT-teenuste valdkonna 2023. aastat jääb ilmestama suur hulk küberrünnakuid, aga ka teadlikkuse kasv ning kaitselahenduste paranemine. Elisa küberkaitseteenus Netivalvur kaitses neljandas kvartalis kliente enam kui 3,5 miljoni ning kogu aasta jooksul üle 9 miljoni küberintsidendi eest ning teenuse kasutajate hulk kasvas aastaga enam kui kaks korda. 

Kvaliteetsed ja töökindlad IT-lahendused on erakliendisegmendi kõrval olulisel kohal ka äriklientide vaates. Silmapaistvamatest uutest koostöödest tõi Hiiepuu välja kahe suure panga hankevõidud ning ka mitmed uued äriklientidele suunatud edukad teenused. “Pöörasime palju tähelepanu just küberturvalisusele, mistõttu avasime aasta lõpus Netivalvuri teenuse ka ettevõtjatele, et nad saaks oma töötajaid kaitsta nii siis, kui nad liikvel on, aga ka siis, kui nad töötavad kontorivõrgust,” lausus ta.

Elisa on tunnustatud tööandja 

Tööandjana pälvis Elisa eelmisel aastal mitmeid auhindu ning ettevõtet on enim tunnustatud silmapaistvate juhtimisviiside ja paindliku töökorralduse eest. Elisa Eesti pälvis tööandjana juba teist korda järjest hinnatud rahvusvahelise TOP Employer sertifikaadi, mis hindab tööandja pühendumust tööelu parandamisel. Kandidaate hindasid rahvusvahelised audiitorid ning sertifikaadi saamise eelduseks oli hindamiskriteeriumite täitmine vähemalt 60% ulatuses.

Elisa ületas lävendi kõrgelt, saavutades tulemuseks rohkem kui 80%. 

Eelmisel aastal pälvis Elisa veel CV Online-i top-of-mind atraktiivsete tööandjate IT ja telko edetabelis 2. koha, CV Keskuse ihaldusväärsete tööandjate TOP-is 4. koha ning sai lisaks veel ka Vaimse tervise kuldmärgise. 

Stabiilsust majandustulemustes ilmestavad Hiiepuu sõnul hästi enam kui 5000 uut mobiilsideklienti numbriliikuvuse arvestuses aastal 2023. Mulluseks käibeks kujunes 225,6 miljonit eurot, mis on 7,7% enam kui eelneval aastal. Aasta lõpuks oli ettevõtte kliendibaasis 702 000 mobiilsideklienti, 108 000 kaabelinternetiklienti ja 171 000 TV-teenuste klienti. 

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!