Põhisisu algus

Elisa IT-ja võrgutiimid töötavad sel suvel taas neli päeva nädalas

15.05.2024

Sel suvel töötab enam kui 200-liikmeline Elisa tehnoloogiaüksus taas neli päeva nädalas. Lühema päevade arvu tagab efektiivsem töö tegemine nädala sees, mis omakorda võimaldab suveperioodil keskenduda enam enesearengule ja muudele tegevustele. Tänavune suvi on juba kolmas kord, mil tehnoloogiaüksuse töötajad vähema tööajaga soovitud sihtideni jõuavad ning tänu sellele kolme kuu vältel vabu reedeid kasutavad. 

“Neljapäevased töönädalad on end igatpidi õigustanud. Iga aasta on tagasiside projektile olnud väga positiivne nii tehnoloogiaüksuse töötajate kui ka partnerüksuste seas. Nädalast ühe tööpäeva kaotamine pole kuidagi mõjutanud tootlikkust või eesmärkide saavutamist ning uus rütm harjub igal suvel kiirelt sisse,” ütles Elisa tehnoloogiaüksuse juht ja juhatuse liige Toomas Polli. “Mida aasta edasi, seda sujuvamaks ka neljapäevastele töönädalatele üleminek muutub.”

Elisa on paindlikke tööviise viljelenud kokku juba üle kaheksa aasta, mil alustati asukohast ja ajast sõltumatute tööviiside juurutamisega. Nii kasutatakse juba aastaid osades Elisa esindustes 6-tunniseid tööpäevasid ning tehnoloogiaüksuses periooditi 4-päevaseid töönädalaid. Terves ettevõttes peetakse oluliseks seda, et töö on kokkulepitud mahtudes tehtud ja eesmärgid saavutatud ning on elisalase enda otsustada, kuidas oma tööd planeerida ja mitme tunniga päevas või mitme päevaga nädalas see ära teha. 

Lühemad töönädalad pakuvad töötajaskonnale suvekuudel enam paindlikkust, võimaldades kasutada pikkasid nädalavahetusi puhkamiseks või kasutada koosolekutest ja muudest tööülesannetest vaba reedet enesetäiendamiseks, eriprojektideks või soovi korral varem ajapuuduse tõttu tegemata jäänud ülesannete täitmiseks. Polli märkis, et selle töökorralduse puhul on õigus ja vastutus oma aja planeerimise osas täielikult töötajate ja tiimide endi kätes.

Kuna lühema töönädala puhul ei muutu eesmärgid või oodatud tulemused, on igal meeskonnal ja töötajal võimalik määrata, kuidas ka vähema ajaga soovitud sihtideni jõuda. Varasematel aastatel on kõige levinumateks lahendusteks olnud korduvate koosolekute ära jätmine või lühendamine, erinevate efektiivsust tõstvate tööriistade kasutusele võtmine, nutikam ajaplaneerimine ja teised viisid, mis aitavad tulemusteni kiiremini jõuda.

Nii talitades on leitud tööviise ja praktikaid, mis aitavad ka ülejäänud aasta jooksul tööülesannetega efektiivsemalt toime tulla. “Neljapäevane töönädal on innovaatiliste tööviiside leidmiseks hea inkubaator. Soov kasutada vaba reedet motiveerib ülejäänud nelja päeva jooksul rohkem pingutama ja kontsentreeritumalt töötama, niisamuti leidma uusi ja nutikamaid viise töö ära tegemiseks. Kui suveaeg lõppeb, siis jäävad need uued parimad praktikad ja uudsed töömeetodid aga alles,” märkis Polli.

Möödunud aastal märkis 88% tehnoloogiaüksuse töötajatest, et nad said suveperioodil kogu töö nelja päevaga tehtud. Seitsme palli skaalal pälvis lühem töönädal rahuloluhindeks 6,69 punkti ning selle kõrval saavutasid meeskonnad ka oma eesmärgid ning eeldatud tasemel püsis ka kõikide teenuste töökindlus.

Elisalased märkisid oma tagasisides, et suvise neljapäevase töönädala suurimateks võludeks olid võimalus nautida rohkem vaba aega, võimalus puhata pingelisemast kevadperioodist, parem töö- ja eraelu tasakaal ning stiimul olemasolevaid tööpäevi fokusseeritumalt kasutada. Töötajad nimetasid neljapäevast töönädalat heaks motivaatoriks ja märkisid, et lisapuhkepäev võimaldab järgmist nädalat alustada väljapuhanuma ja motiveeritumana.

Neljapäevased töönädalad on Elisa tehnoloogiaüksuses tavapärane nähtus iga suvi, juuni algusest augusti lõpuni. Lisaks sellele töötakse neli päeva nädalas ühel talvekuul, harilikult jaanuaris või veebruaris.

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!