Põhisisu algus
Ann  Fernholm - Magus veri. Suhkrusõltuvuse needus
  • *
  • *
  • *
  • *
  •  
  • *
  • *
  • *
  • *
  •  
Magus veri. Suhkrusõltuvuse needus
Ann Fernholm
Ann Fernholm
Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia. Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud. Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad. Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist. Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest. Kirjastus: Petrone Print,
2015, Hobid ja vaba aeg
Hakkan lugema
 
Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia. Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud. Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad. Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist. Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest. Aasta
2015
Kategooria Kirjastus
Petrone Print
Hakkan lugema
Kommentaarid
  • Janne

    Janne

    • *
    • *
    • *
    • *
    •  

    Olen algaja ja soovitan teistele algajatele ka, sest raamat räägib ära neutraalselt ja kallutamata, kuidas keha toimib ja millised dieedid on tulemusi andnud.

    14.12.2023

  • Kelly

    Kelly

    • *
    • *
    • *
    • *
    •  

    Autori kokkuvõtvad sõnad jäid kõige rohkem kummitama ja see oli ka kõige suurem appihüüe läbi raamatu. "Selleks, et teadlased saaksid läbi viia kvaliteetseid toitumisuuringuid, on vaja raha. Teadlased, kes tahavad hinnata toitumise mõju rahvastikule, peavad suutma ressurside poolest võistelda ravimifirmadega. Kuna suhkur tekitab nii isu kui ka on ohtlik tervisele, oleks loogiline seda maksustada samamoodi nagu suitsu ja alkoholi. [...] Ta ütleb, et ei taha toiduainete maksu tõsta. Aga kas pole toiduaine, mitte see, mis on toitev ja mida organism vajab? Maiustustes ja limonaadis on vähe vitamiine. Seega ei saa neid ometi nimetada toiduaineteks?"

    23.01.2017

Lae veel kommentaare
Otsi raamatut
{{ book.title }} {{ book.title }}
{{ book.authors }} • {{ book.year }}
{{ book.title }} {{ book.title }}
{{ book.authors }} • {{ book.year }}
{{ author }} {{ category.name }} Näita kõiki "{{ searchTerm }}" tulemusi
Raamatud on käeulatuses
Elisa Raamatu äpiga on sul pea 5000 raamatut ja põnevad ajakirjad alati kaasas. Kuula või loe oma telefonis ja tahvlis nii palju kui jaksad ja just siis kui ise soovid. Proovi tasuta!
Proovi 2 nädalat tasuta