Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia.
Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud.
Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad.
Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist.
Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest.
Kirjastus: Petrone Print,
2015,
Hobid ja vaba aegHakkan lugema
Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia.
Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud.
Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad.
Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist.
Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest.
Aasta
Olen algaja ja soovitan teistele algajatele ka, sest raamat räägib ära neutraalselt ja kallutamata, kuidas keha toimib ja millised dieedid on tulemusi andnud.
14.12.2023
Kelly
*
*
*
*
Autori kokkuvõtvad sõnad jäid kõige rohkem kummitama ja see oli ka kõige suurem appihüüe läbi raamatu.
"Selleks, et teadlased saaksid läbi viia kvaliteetseid toitumisuuringuid, on vaja raha. Teadlased, kes tahavad hinnata toitumise mõju rahvastikule, peavad suutma ressurside poolest võistelda ravimifirmadega.
Kuna suhkur tekitab nii isu kui ka on ohtlik tervisele, oleks loogiline seda maksustada samamoodi nagu suitsu ja alkoholi. [...] Ta ütleb, et ei taha toiduainete maksu tõsta. Aga kas pole toiduaine, mitte see, mis on toitev ja mida organism vajab? Maiustustes ja limonaadis on vähe vitamiine. Seega ei saa neid ometi nimetada toiduaineteks?"
KontaktidEsindusedElisa FIXSeadmete juhendidErakliendi abikeskusÄrikliendi abikeskusElisastTule tööleTeenuste tingimused ja hinnakirjadJätkusuutlikkusTehisintellekt ElisasKoostöö startupidegaEhitajale, arendajaleFor carriersPressiinfoAndmekaitseKüpsiste sättedLigipääsetavus
Kõik õigused kaitstud 2024
Elisa Eesti AS
Janne
Olen algaja ja soovitan teistele algajatele ka, sest raamat räägib ära neutraalselt ja kallutamata, kuidas keha toimib ja millised dieedid on tulemusi andnud.
14.12.2023
Kelly
Autori kokkuvõtvad sõnad jäid kõige rohkem kummitama ja see oli ka kõige suurem appihüüe läbi raamatu. "Selleks, et teadlased saaksid läbi viia kvaliteetseid toitumisuuringuid, on vaja raha. Teadlased, kes tahavad hinnata toitumise mõju rahvastikule, peavad suutma ressurside poolest võistelda ravimifirmadega. Kuna suhkur tekitab nii isu kui ka on ohtlik tervisele, oleks loogiline seda maksustada samamoodi nagu suitsu ja alkoholi. [...] Ta ütleb, et ei taha toiduainete maksu tõsta. Aga kas pole toiduaine, mitte see, mis on toitev ja mida organism vajab? Maiustustes ja limonaadis on vähe vitamiine. Seega ei saa neid ometi nimetada toiduaineteks?"
23.01.2017