Põhisisu algus

Elisa turundusjuht: AI-st saavad enim võita seni turundust kartnud väikefirmad

06.07.2023

ChatGPT on tänaseks muutunud lahenduseks, millest räägivad kõik ja mille võimekust ja mõistlikkust ümbritsev debatt ei näita vaibumise märke. Elisa uute teenuste turundusjuht Marko Laanes märgib, et kui suuremate ettevõtete turunduses on ja jääb selle roll assisteerivaks, siis väikefirmadele ja mees-ja-koer tüüpi ettevõtmistele võib see olla ärimuutva mõjuga.

“Väikese pagaritöökoja või autoremondifirma jaoks on turundus midagi, millele mõeldaks neljandas või üheksandas järgus. Hobiettevõtjad või lihtsalt alles elu ja surma piiril kõikuvad noored ettevõtted ei suuda enamasti turunduskulude üles võtmist õigustada ning enda oskustest sageli sotsiaalmeediapostituste kirjutamiseks või ideekorjeks ei jätku,” lausus ta. “See on koht, kust ChatGPT ja teised AI-lahendused senise olematu turunduse uuele tasemele viia saavad.”

Kuigi AI loodud tekstid või sisuplaanid ei ole enamasti kvaliteedi poolest võrreldavad kogenud turundusspetsialisti tööga, siis märkis Laanes, et tulemuslikkus mitte millegi tegemise vahel ja isegi 4- hindele koostatud turundustekstide- ja materjalide kasutamise vahel on silmapaistev. Hoolimata sellest, et AI-lahendused ei suuda loovuse ja rafineerituse vaates inimestele veel konkurentsi pakkuda, on nende kasuks otsustamine nullalternatiivi puhul igati mõistlik.

“Muidugi oleks ideaalne olukord see, kus AI-lahendusi kasutataks esimeste toorikute kirjutamiseks või üldiseks ideekorjeks, pärast mida annab asjale viimase lihvi kogenud spetsialist. Suuremates ettevõtetes see nii juba täna ka on, väiksemates firmades on AI-st saamas aga veidi kogenematu ja alles maailma avastav turundusspetsialist. Ja see ei ole üldse halb,” rääkis ta.

Robot kellegi palka ära ei võta

Viimase puhul pole tema sõnul alust ka rääkida tasahilju turundusinimesteni – eriti vabakutseliste copywriteriteni – jõudvast hirmust, et AI-lahendused võiksid ühel hetkel hakata nende töölauda piirama. Pigem on olukord vastupidine: täna vaid AI-lahendusi kasutavate ettevõtete näol on tegu firmadega, kus poleks ühelegi turundustöötajal isegi parima õnnega klientuuri olnud. Tänu AI-le saavad väikeettevõtted aga kasvada ja mõista turunduse tegelikku väärtust, luues nii võimalusi tulevasteks koostöödeks või isegi oma turundustiimi üles ehitamiseks.

Suuremate ettevõtete puhul, kus tööl kasvõi üks täiskohaga turundusinime, palgatud agentuur, või üles ehitatud terve oma turundustiim, on AI positiivsed mõjud väiksemad, kuid tunda võib neid seal siiski.

“Väikefirmas saab tehisintellekt turunduse viia nullist üheni, ülesehitatatud turundustiimis aidata tänasele tasemele lisada mõne komakoha. Väikefirmas on AI turundusjuht, suurfirmas turundusassistent, kellega põrgatada mõtteid, kellele anda lahendada lihtsamaid töid ja kellele panustada väiksema prioriteetsusega projektides, et lihtsalt veelgi rohkem teha,” lausus ta. “Kasu on tehnoloogiast mõlema näite puhul, ühe puhul on lihtsalt baastase niivõrd madal, et mõju on märgatavalt tuntavam.”

Kuidas saavad väikefirmad ChatGPT-d oma turundused ära kasutada?

Laanes tõi välja viis moodust, kuidas täna turundusele minimaalselt panustavad ettevõtted saaks AI-abil turundustegevusega algust teha:

  • Palu ChatGPT-l vastavalt oma ettevõtte eripäradele luua sotsiaalmeediapostituste plaan. Räägi talle, mis ettevõttega tegu on, mis on sinu jaoks oluline ja millises stiilis postitusi sooviksid.
  • Palu AI-l analüüsida enda poolt kirjutatud teksti – näiteks blogipostitust – ja soovitada muudatusi, mis teeks selle paremini loetavaks.
  • Palu AI-l vastavalt endale olulistele märksõnadele kirjutada lühike uudis millestki, mis ettevõttes parasjagu toimub.
  • Kui märkad mõne ettevõtte postitusi või artikleid, mis sulle meeldivad, palu ChatGPT-l nende näitel luua sisu ka enda tarbeks. Pane tähele, et tekst peaks siiski olema originaalne ja sinu ettevõtte eripäradega kattuv.
  • Küsi ChatGPT käest nõu, mida peaksid turundusvaatest veel tegema. Selgita, mida teed täna ja kuhu tahaksid välja jõuda. Saadud vastuste pealt saad hakata koostama plaane ja mõnel hetkel ka plaani koostamisel AI käest abi paluda.
Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!