Põhisisu algus

Elisa IT-juht läks uuesti kooli: kinos ei käinud ja pidin õppima paremini delegeerima. Aga see oli seda väärt

11.09.2023

Möödunud sügisel otsustas Elisa IT-juht Villu Teearu pärast 13-aastast pausi uuesti kooli minna, eesmärgiga saada oma töötajate jaoks paremaks juhiks. Ärijuhtimise magistrikraad on nüüdseks käes ning kuigi õpingud ja õpitu ei kujunenud päris selliseks, nagu oodatud, tunneb ta, et tuli protsessist siiski välja parema ja tugevama juhina.

Intervjuus räägib ta, milliseks kujunes vastutusrikka ja täiskohaga töö kõrvalt koolis käimine, kuidas õnnestus jagada aega töö, pere ja kooli vahel ning mis kujunes koolitee läbimise reaalseks vääruseks kontekstis, kus tegelikult oli kõige koolis õpetatuga juba aastaid töörindel tegeletud.

Ohverdasid just aastaks ajaks kogu oma vaba aja. Oli see seda väärt?

Kindlasti oli see seda väärt. Ei saa salata, et tasakaalu leidmine oli mõnel hetkel üsnagi keeruline ning et õppeprotsess oli mõnes kohas oluliselt intensiivsem kui eeldasin. Siiski tunnen, et kõik, mida kogeda ja teada sain, oli seda pingutust väärt. Kui kõige selle tulemusel oleks hakanud väga kannatama töö- või eraelu, siis peegeldaksin ilmselt teist arvamust, aga kuna hoolimata mõningatest konarustest läks kõik hästi, saab vaid positiivne olla.

Milliste ootustega kooli läksid ja kas need täitusid?

Kuna olen inimesi erinevas kontekstis juhtinud juba aastaid, siis läksin eelkõige kooli sooviga saada targemaks teoreetilise poole pealt. Juhin küll inimesi ja protsesse, aga olin seda seni suuresti teinud kõhutunde ja varasema kogemuse pealt, teadmata, kas tegelikult on asjade tegemiseks mingi parem viis või kas mõni minu võetud lähenemine läheb otseselt vastuollu parimate juhtimisteooriatega. Lootus oli, et kogenud õppejõudude juhendamisel saan oma senisele tegevusele kinnitust või teoreetilist baasi juhtimisstiili korrigeerimiseks ja parandamiseks.

Reaalsuses läksid asjad aga teistmoodi ning tugeva teoreetilise tausta asemel sain juurde hoopis väga palju praktilist poolt, mida ma soovida ega oodata osanud. Õppejõudude ja kaastudengitega – kes kõik on erinevates sektorites juhid – suheldes sain kuulda nende kogemusi, õnnestumisi, vigasid ja parimaid nippe. Ühelt poolt andis see uusi mõtteid, teiselt poolt kinnitust sellele, et ei olegi kõik need aastad inimesi toetades valesti talitanud.

Selle kõrval oli väga oluliseks äratundmiskohaks ka see, et juhtimises ei ole üht õiget või üht valet viisi. Iga juht läheneb oma tööle omamoodi ning kuigi täpsed võtted inimeste vahel erinevad, võivad tulemused olla erinevatest metoodikatest hoolimata väga head. See andis kindlasti juurde enesekindlust ja usku oma kõhutunnet ka tulevikus kuulata: ei tasu karta eristuda.

Sina käisid koolis ja muutusid osavamaks-nutikamaks-targemaks. Milline reaalne mõju on sellel sinu tiimides töötavatele inimestele ja su enda juhile? Mis nende jaoks paremaks muutub?

On raske välja tuua paari konkreetset asja. Ei olegi midagi sellist, et enne tegin asja X nii, nüüd teen seda teistmoodi. Ma arvan, et peamine kasu kõikide osapoolte jaoks tekib uutest mõttemustritest ja kuskil tagataustal susisevatest uutest teadmistest. Kindlasti on kõikide jaoks kasulik, kui juht on oma otsustes kindlam ning julgeb veelgi rohkem uusi lähenemisi proovida.

Selle kõrval on kindlasti kasufaktoreid, mis tulevad ilmsiks kunagi tulevikus. Kuigi ma ei tulnud koolist tööle paberipakiga, kus oli välja kirjutatud kümme suurt asja, mida nüüd teistmoodi tegema hakkan, on teadmisi kindlasti rohkem. Kuskil ajusoppides on uus info ja uued mõtted, mida saab sobivatel hetkedel erinevate väljakutsete lahendamiseks ära kasutada. Lisades sinna juurde veelgi laienenud kontaktivõrgustiku, kelle poole vajadusel toe või nõu saamiseks pöörduda, on võit ilmselge.

Kuidas koolis käimine puhtpraktiliselt kulges – suutsid selle, töö ja eraeluga sammu pidada?

Koolitöö oli oluliselt intensiivsem kui eeldasin ja koormus märkimisväärselt kõrgem. Õnneks suutsin siiski kõigega toime tulla. Siinjuures olid määravateks faktoriteks toetav perekond ja hea kultuuriga töökoht.

Pere mõistis, et tuleb see aasta üle elada ja on paratamatu, et olen veidi rohkem hõivatud kui tavapäraselt. Tööalaselt oli kooli mineku eelduseks, et töö kvaliteet ja sooritus ei kannata. Tunnen, et suutsin neile ootustele ka vastata. Kindlasti tuli siin kasuks tehnoloogiaüksuses praktiseeritav neljapäevane töönädal, mis lubas just kõige intensiivsematel perioodidele rohkem koolidele keskenduda, ja tublid kolleegid, kes suutsid vajadusel mõne töölõigu rohkem enda kanda võtta.

Suurim muutus tööalaselt oligi ilmselt see, et olin sunnitud õppima rohkem delegeerima. See on oskus, mis on oluline iga juhi jaoks ja nüüd kui tuli sellega poolsunniviisiliselt harjuda, on lihtsam seda ka edaspidi teha.

Kui töö- ja pereelu laias plaanis liialt ei kannatanud, siis isiklik aeg ja meelelahutuse nautimine kindlasti. Kuskilt oli vaja aega leida ja eks see suuresti meelelahutuse arvelt tuli. Filme ei vaadanud ning sõpradega pubisse eriti ei sattunud. Nüüd saab hakata õnneks kõike vahepeal ära jäänut tasa tegema.

Olles äsja õpingud lõpetanud, siis mis sorti või mis taustaga inimesele julgeksid sellist või sarnast õppesuunda soovitada?

Mina õppisin ärijuhtimist üheaastasel õppekaval. Seal õppimise eelduseks oli varasem magistrikraad ja korralik töökogemus ehk kaastudengiteks olid teised juhid või tippspetsialistid. Tunnen, et sellise õppekava juures on see ainuõige lähenemine ning see ongi õppesuund, millest saavad enim võita tänased juhid, kes soovivad oma töös paremaks muutuda.

See ei ole õppekava, kus hakatakse täiesti rohelisele inimesele nullist õpetama, mis on juht ja kuidas kedagi juhtida. Pigem on see platvorm, kus aidatakse juba üsna korralikku oskustepagasit edasi arendada ning kus valdkonnakogemus ja oskus väga kogenud kaasõpilastega nendega samas keeles rääkida on see, mis annab võimaluse midagi uut selgeks saada.

Seega kui keegi mõtleb täiendõppe peale, tasub valikud hoolikalt läbi kaaluda. See konkreetne õppekava on pigem neile, kes tahavad liikuda 90% juurest 95% juurde. Kui on juhtimisteel soov liikuda 10% juurest 90% juurde, leiab ilmselt paremini sobivaid valikuid.

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!